Tüp Bebek
Tüp bebek tedavisi, kadın ve erkeğin korunmasız cinsel ilişkide bulunmalarına karşın bebek sahibi olamadığı durumlarda uygulanan bir tedavi yöntemidir.
Tüp bebek için çiftlerin kısırlık (infertil) kapsamında değerlendirilebilmesi gerekir; anne adayının 35 yaşından küçük olduğu durumlarda 1 yıl boyunca, anne adayının 35 yaşından büyük olduğu durumlarda ise 6 ay boyunca korunmasız düzenli cinsel ilişkiye girmelerine rağmen gebelik oluşmaması gerekmektedir.
Tüp Bebek Tedavisi
Çocuk sahibi olmak için bazı çiftlerin önünde engeller olabilir. Böyle durumlarda çocuk sahibi olabilmenin yolu tıbbi tedavilerden geçer. Yardımcı üreme tedavileri başlığında tüp bebek tedavisi en başarılı sonuçlara ulaşılan tedavidir.
Kadın yumurtalığındaki yumurtaların ilaç tedavileri ile uyarılması sonrası laboratuvar ortamında, eşinden alınan sprem ile döllendirilmesi ve ardından embriyo halindeyken kadın rahmine transferi ile özetlenebilecek bir tedavidir.
Neden Tüp Bebek Tedavisi Uygulanır?
Bilinen problemler olarak infetilite riski altında olan kadınlar ise herhangi bir sebeple, ki en sık polikstik over hastalığı göze çarpar, adet düzensizliği yaşayanlar, geçirilmiş tüp-yumurtalık-rahim ameliyatları ya da karın içinde geçirilmiş ağır enfeksiyon, kanamalı ameliyatlar-hastalıkları olan kadınlar, endometriozis-çikolata kisti olanlar, obezite sorunu yaşayanlar, tedavi edilmemiş tiroid ya da otoimmuin hastalıkların varlığı, miyom ya da polip tanısı almış kadınlar sayılabilir (beta hcg değerleri). Kadın akrabalarda erken menopoz hikayesinin varlığı çok önemsenmesi gereken erken sinyaldir. Bu kadınların erken menopoz için risk altında olabileceği konusunda mutlak uyarılmaları gerekir. Erkekler için ise şüphe duyulduğu anda yapılacak basit bir spermiogram testi sorunların varlığını tespitte çok kıymetlidir. Sperm sayısı azlığından, yavaşlığına, yapı bozukluğuna, azospermi denilen hiç sperm olmaması durumuna kadar birçok başlık saptanıp, tedavi edilebilir.
Daha Önce Başarısız Tüp Bebek Denemesi
Tüp bebek tedavisi ile başarı maalesef %100 değil. En iyi koşullarda bile %35-40 olasılıkla sağlıklı doğum elde ediliyor. Peki, başarısız tüp bebek denemesi olan çiftler nasıl bir yol izlemeli? Tüp bebek tedavisi, maddi-manevi zorlu bir süreç. Beklentilerin yüksek olduğu ancak olumsuz sonuç alındığında derin hayal kırıklıklarının olduğu bir süreç.
Bu süreçte doğru tespit yapmak, çiftleri anlamak, süreci gözden geçirmek, kişilere özel nelerin yapılabileceğini değerlendirmek, maliyet ön planda en etkili tedavi seçeneğini önermek tüp bebek merkezlerinin en önemli görevleri olmalı.
Öncelikle, olumsuz sonuçlanmış tedavi sürecini analiz etmek çok önemli. Özellikle kendi merkezimiz dışında yapılmış tedavilerde bu sürece hakim olmak daha da önemli. Niye tüp bebek yapıldı? Toplamda kaç kere tüp bebek tedavisi yapıldı? Ek hastalık var mıydı? Başlangıç tetkikleri yapıldı mı? Ne zaman başlandı? Kaç yumurta alındı? Döllenme oldu mu? Gelişen embriyo kaliteleri nasıl? Transfer kolay oldu mu? Bu sorulara cevap almak çok önemlidir...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder